Cutit din pile/raspe vechi sau noi

Salutari, acesta problema tot reapare pe grupul Knife Makers Romania , voi incerca sa fac o prezentare succinta a problemei si a rapunsurilor care au tot fost subliniate de mesterii cu experienta de pe grup .

(poza preluata de le blogul https://csorescu.wordpress.com/ cu acordul proprietarului . Multumim)

Pilele pot fi realizate din doua tipuri de material (vorbind Grosso modo) otel cu procent de carbon peste 0, 45% si otel cu carbon sub 0, 45%

Problema este  ca cel cu carbon sub 0, 45% nu este calibil iar duritatea este obtinuta prin operatiunea de cementare ( infuzarea de carbon in suprafata superficiala a metalului printr-o operatiune de tratament termic special)  aceste pile nu sunt potrivite pentru cutite decat daca dupa prelucrare sunt supuse la un nou tratament de cementare.

 

Cele cu carbon peste 0, 45% sunt considerate oteluri calibile si pot fi folosite pentru cutite .

 

Problema este ca operatiunea de cementare este folosita de foarte mult timp deja (mai mult de 100 de ani in cazul pilelor din targuri) si este cea mai folosita in construirea pilelor deci cele cu procent de carbon pe peste 0, 45% sunt foarte rare.

 

Cum le putem deosebi? Prin testare, pentru a testa daca un otel este calibil va trebui sa incalzim o parte din el la nonmagnetic si sa il racim in apa (de preferabil coada pilei) apoi sa incercam indoirea acesteia, daca se rupe este calibil, daca se indoaie cautati alta pila 🙂 .

 

Va urez success in toate proiectele voastre si sper ca acest mic articol sa va scuteasca de eforturi fara rost.

 

Acest articol a fost postat pe grup si discutia la el poate fi vazuta aici(link catre post)